Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lengyelország - Zabrzeg

2010.11.14

Szóval, mély levegő, és neveztünk. És még Sághy Lindát is rábeszéltük a nagy kalandra.

 

Lengyel barátaink, akik már kétszer megtisztelték a magyarországi rendezvényeinket, kedvesen bíztattak, menjünk kutyáinnak lengyel versenyekre.  A verseny, amire eredetileg neveztem, áprilisra volt meghírdetve, de a lengyel államelnök és kíséretének tragikus halála utáni gyász miatt akkor elmaradt. Októberre tették át.

 

Gondolkodunk, osztottunk szoroztunk, végül neveztem Vértest, Linda pedig Regét, azaz Maroszszéki-Hunor Regét.

 

Bár kutyáink már lassan rutinos versenyzőknek számítanak, és Rege idén megnyerte a varsányi nehezített vércsapaversenyt, és a speciális erdélyi kopós Varsány Kupát is,  és ezeket a versenyeket Vértes is sikeresen teljesítette, nagyon izgultunk, Hisz a szabályzat kissé más, és hát vágül is nem mindegy, hogyan mutatkoznak be kopóink.

Amitől a legjobban féltünk: a lövéspróba. Nem azért, mert kutyáink félnének a lövéstől, hanem a lebonyolítás miatt. Kutyáink hajtásban kipróbált  ebek, tudják, hogy ahol lőnek, ott van a disznó.

De itt helyben kellett maradni  a lövés hallatán is. Nem kockáztattunk, hisz  ha ez a próba nem sikerül, ugrik az egész verseny, Így a kevésbé értékes, "elfektetés vezetéken" feladatot vállaltuk csak be. Kutyáink ezt sikeresen teljesítették, mehettek csapázni.

 

A csapa 600 méteres, két töréssel, sík, néhol árokkal tarkított, természetes erdőben.  A csapázásnál plusz pontokat lehet szerezni. Ha a kutya dermedtre csaholó, vagy dermedthez vezető. Ezt legkésőbb a megnyitón kell jelezni. Ezekben az esetekben a kutya a második sebágytol már nem vezetéken keres, hanem önállóan. És a vezető által deklarált módon kell vielkednie. he ezt teszi, járnak az értékes plusz pontok, ha nem, értékes pontokat lehet veszíteni. Nem mertem bevállani a dermedre csaholást, a nagy vadsűrűség miatt. Így vezetéken ment végig Vértes, sajnos  kétszer kellett visszatenni a csapára. A csapa végén firss, zsigerelt vaddisznót talált, aminek roppantul megörült, és boldogan csaholta, csípkedte. Így, bár a vezetékmunkára csak 2-es osztályzatot kapott, a "vilsekedés dermedt vadnál" a maximális 4-es osztályzatot jelentette.

Regének jobba sikerült a vezetékmunka,  a dermedt vadnál szintén remekül viselkedett, így magasabb pontszámmal várta az eredményhírdetést.

 

Rengeteg volt az első díjas munka, így Rege viszonylag magas pontszámaival, első díjas munkájával "csak" 7. helyezett lett.

Vértes 3. díjban végzett!

 

Remek napot töltöttünk el, egy jól megrendezett versenyen, ragyogó időben. A szervezők megadák a módját, odafigyeltek mindenre, a megnyitón volt vadászkürt is, és hagyományos népi fúvóshangszer is. A terepre biztosították a  kutyák, és vezetők szállítását. Remek helyszín, korrektül fektetett csapák.

Szerintem nem ez volt az utolós lengyeloraszági versenyünk!