Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért nem frissült a kölykök menüpont?

2010.12.04

Igen, a kölykök elmúltak egy évesek.  Felnőttek. A többségéről van is hírem, kaptam, vagy készítettem fényképet.   És hogy mi az, ami árnyékot vet az alom 1 éves születésnapjára?

Sajnos már rossz érzéseim voltak akkor is, amikor a kölykök még a mamájuknál cseperedtek. Vajon mindegyiknek jó gazdija lesz? Sajnos aggodalmam egyre nőtt, amikor az egyik kis szukát kan mellé igérték. Aztán a következőt, meg a következőt is...

Végül szerencsére csak egy szuka, jutott szaporító kezére.

 

Igen. egy szuka kan mellé került, és 13 hónaposan, az első tüzelését követő vemhesség eredményeként hat kiskutyát szült.  Akkor, amikor még saját szerevezetének felépítése sem fejeződött be, 6 kiskutyát szoptatott. 6 kiskutyát, akiket a felelőtlen gazdák nem voltak hajlandók törzskönyveztetni. Mert drága. Nincs rá igény. Tudomásom szerint az immáron kötelező chipeztetést sem voltak hajlandók elvégeztetni a kiskutyáknál.

Ez a szuka valószínű zsinórban fogja szülni az almokat. Amíg van piaca sorozatos almokkal kizsigerelt szukák kölykeinek, addig  ez lesz a sorsa.

Gazdái elmondása szerint pénzre volt szükségük, így nem tehették meg, hogy kölykeinek törzskönyvére pénzt költsenek. Igen, mert a kiskutyák törzskönyve sokba került volna. Valóban. Hisz a szülők, nem csak a szuka, hanem az apa is fiatal, egyikőjük sem érte el a tenyésztésbe vétel alsó korhatárát. Másrészt a szülők nem teljesítették a  tenyésztésbe vétel feltételeit. Így a törzskönyv sokba került volna,  hisz a felülbélyegzett törzskönyv drágább... és  nyoma van rajta a felelőtlenségnek, hisz rá van pecsételve: Korhatár alatti párosítás, illetve: A szülő nem rendelkezik az előírt minősítésekkel.

A gazdák több pénzt kértek a kiskutyákért, mint amennyit egy felülbélyegzett törzskönyvű kiskutya értéke. Több pénzt kértek, a törzskönyv nélküli, igazoltalan származású, jelöletlen kiskutyákért, mint ami az igazolt származású, egyedi azonosítóval rendelkező, de nem tenyészegyedektől származó kiskutyákért maximálisan illik elkérni.

A gazdáktól legutóbb úgy váltunk el, ne tegyem be a chipet a kiskutyákba, kiváltják a törzskönyveket, ahhoz megkapják a kiskutyák a chipet. Ez nem történt meg, de sejtettem, hogy így lesz. Sejtettem, hogy csak leráznak...

 

Sajnálom, hogy még mindig piaca van a papírtalan kölyköknek. Sajnálom, hogy még mindig él a tévhit, hogy a törzskönyv egy felesleges papír, ami csak túlzottan megemeli a kiskutya árát.  Ez az alom is példa rá, hogy épp a költségek csökkentése érdekében nem kerültek a kiskutyák törzskönyvezésre.

 

Sajnálom, hogy így, ártva a fajtának, a tenyésztett, a fajta értékeit, fejlődését szem előtt tartó, az fajta helyzetét javítani igyekvő párosítások kerülnek háttérbe.

A törzskönyv nem egy mágia, nem egy felesleges papír. A törzskönyv származási igazolás. Amire az erdélyi kopó esetében nagy szükség van.

 

De legfőképpen Vértes lányát sajnálom , hogy ilyen sorsra jutott.

 

Csak remélni tudom, hogy az ő kölykei nem kerültek szaporítókhoz. Remélni tudom, hogy nem kell majd őket menhelyekről, gyepmesteri telepekről menteni. Bár erre világos végleges választ sosem fogunk kapni, hisz ha oda jutnak akkor sem fogjuk tudni, hogy ők azok. És ki tudja hány ilyen kiskutya lesz még...

 

Kedves Linda!

 

Te ismered a történetet, így elsősorban nem Neked szánom a választ, miért is nem frissült a honlap Vértes kölykeinek felnőttkori képeivel.

 

Itt szerertném megköszönni Edinának és Gábornak, valamint  Lacinak, hogy olyan nagyon jó, szerető gazdái Larának, és Tóbiásnak. Ilyen gazdikat szerettem volna minden kiskutyának!

 

Sajnos nem így lett.

És bár ennek a szukának sorsát előre láttam, nem tehettem semmit, bár nagyon kértem, hogy ne adják el őt ezeknek a gazdiknak...